Skip to content

Content Header

Bandha

Bandha published on

Cele mai multe site-uri intră în mult prea multe detalii în ceea ce privește bandhele. Ceea ce urmează este un sumar bazic: cuvântul „bandha” înseamnă „pecete” sau „legătură.” Atunci când bandhele sunt aplicate în timpul exercițiilor de respirație sau atunci când vibrăm mantre/cuvinte de putere, acestea ajută la amplificarea și direcționarea energiei.

Există trei bandhe principale. Două dintre acestea sunt cele mai puternice: „moola bandha” și „jalandhara bandha.”

  • Moola bandha mai este cunoscută și ca „pecetea bazală.” Aceasta se aplică prin contractarea anusului.
  • Jalandhara bandha, cunoscuta drept „pecetea bărbiei.” Aceasta se aplica prin lăsarea bărbiei în piept.

Atât pecetea bazei cât și cea a bărbiei pot fi întreținute în același timp, după ce ai inspirat și în timp ce îți ții respirația. Ar trebui să rămâi nemișcat atunci când aplici bandha.

  • A treia pecete majoră este uddiyana bandha care mai este cunoscută și ca „liftul abdominal.” Aceasta se aplică atunci când îți ții respirația după ce ai expirat complet. Pentru a expira în totalitate (atunci când tot aerul a ieșit din plămâni) încearcă să mmmm-ui: aceasta va scoate tot aerul afară.

Pentru a aplica liftul abdominal: atunci când plămânii îți sunt goi, suge-ți burta înăuntru și trage-o în sus. Această bandha ar trebui aplicată numai pe durata expirației.