Fiecare punct cardinal este asociat nu numai cu un Demon, ci și cu un element, cu o unealtă din ritual, cu o culoare și cu o calitate.
NORD
Dintotdeauna, nordul a fost cunoscut ca o sursă de mare putere. „Cerurile” gravitau în jurul Stelei Nordului. Popoarele antice își aliniau templele după această stea. Soarele nu atinge niciodată punctul cardinal nordic și din acest motiv a fost asociat cu întunericul, misterul și necunoscutul. Datorită reverenței pe care noi, păgânii, o aveam pentru nord, biserica creștină l-a asociat cu Diavolul. Cimitirele erau arareori plasate în partea de nord a bisericii. Partea dinspre nord era folosite pentru copiii nebotezați, pentru criminali, lepădați și pentru aceia care s-au sinucis. Multe biserici din Europa aveau o ușă care dădea înspre nord, numită ”ușa Diavolului”, care în mod tradițional era deschisă după botez, pentru a ”lăsa Demonul exorcizat să scape”. Cele mai multe dintre aceste uși au fost mai apoi zidite. Nordul este asociat cu elementul pământ, cu Luna Nouă, cu pentagrama, întunericul, tăinuirea și cu culoarea neagră. Unii oameni își aliniază altarele după nord.
SUD
Energia solară, Soarele, culoarea roșie, bagheta magică și elementul foc sunt toate asociate cu sudul. Acesta este pătrarul voinței, direcționarea și canalizarea energiei psihice și forțele naturii. De mult se știe că apa care curge înspre sud are proprietăți magice și a fost un ingredient bine cunoscut, pe care vrăjitorii medievali îl foloseau în vrăjile lor. Sudul reprezintă intelectul, cunoștința și realizarea, întrucât Soarele își atinge apogeul în cerul sudic (pentru cei aflați în emisfera nordică).
VEST
Elementul apă reprezintă mintea subconștientă, emoțiile, pocalul, culoarea albastră și psihicul. Guvernează peste mediumitate (tot ceea ce ține de arta de a fi medium), contactul cu spiritele și comunicarea telepatică.
EST
Estul este pătrarul iluminării, misticului și a eternului. Aparține elementului aer, pumnalului, culorii argintiu și Luceafărului de Dimineață – care este steaua lui Lucifer. În cele mai multe tradiții, altarul este aliniat cu estul. De obicei când se trasează un cerc pentru un Covan, Înaltul/a Preot/easă poziționează poarta prin care toți ceilalți se alătură grupului, înspre nord-est.