Skip to content

Content Header

Planetele în retrograd

Planetele în retrograd published on

Dacă o persoană are patru sau mai multe planete în retrograd în astrograma natală, atunci a doua jumătate a vieții va avea mai multe evenimente, iar dacă succesul apare, acesta va fi târziu în viață. Casa/casele dominate de planete în retrograd indică chestiunile care se vor manifesta mai târziu în viață. De exemplu, în casa căsătoriei: căsătoria sau dragostea poate apărea după vârsta de 30 de ani sau chiar și mai târziu. În plus, dacă în astrogramă există multe planete în retrograd, acestea pot face ca persoana să fie închisă și timidă. Cei care au patru sau mai multe planete în retrograd în astrograma natală, sunt persoanele care „înfloresc târziu”.

Dacă guvernatorul astrogramei (planeta care guvernează prima casă) este în retrograd, atunci cele de mai sus se aplică, deoarece guvernatorul astrogramei are cea mai mare influență și importanță în determinarea sorții unei persoane. Dacă co-guvernatorul/ii sunt în retrograd și guvernatorul principal nu este, viața tot va fi influențată însă nu la fel de mult ca atunci când guvernatorul principal este retrograd.

Guvernatorul principal este planeta care guvernează semnul zodiacal din prima casă. De exemplu, dacă ai Berbec ca ascendent (ascendentul e întotdeauna în prima casă), guvernatorul principal este Marte.

  • Soarele și Luna nu sunt niciodată în retrograd.
  • Cei care au Mercur în retrograd pot fi uneori mai înceți decât cei născuți atunci când această planetă este în tranzit direct, în ceea ce ține de abilitatea de a înțelege sau învăța. Aceștia se pot pierde în detalii și pot avea probleme în a vedea întregul tablou, însă pot fi excelenți în cercetare sau într-un servici în care pot lucra cu detalii. Mintea poate fi foarte activă și gândurile pot fi profunde. Gândurile și ideile se pot repeta până când persoana se simte „arsă” mental. Aceștia percep informația și comunicarea un pic diferit. Ironic sau nu, cei născuți cu Mercur retrograd funcționează mult mai bine în perioadele în care Mercur, mai târziu în viață, intră în retrograd. Mercur în retrograd adesea indică probleme în una sau mai multe dintre domeniile guvernate de această planetă, cum e vorbitul, scrisul, cititul, cât și simțurile: vederea și auzul, creierul în ceea ce ține de percepția informației și a expresiei verbale. În unele cazuri, cei care au acest aspect pot fi retrași, timizi și tăcuți. În plus, unul sau mai multe domenii conduse de casa în care se află acest Mercur, împreună cu casele în care se află Gemeni și Fecioară, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • De multe ori, atunci când Venus în retrograd, dragostea apare mai târziu în viață. Aceștia pot fi foarte timizi când vine vorba de relațiile amoroase și întâmpină probleme în exprimarea dragostei. În unele cazuri, pot exista probleme fizice sau alte situații care previn relațiile de dragoste. Aceștia se pot simții nedemni de dragoste. Orice siguranță financiară adesea apare târziu în viață. Cu Venus retrograd, relațiile de dragoste pot fi foarte ne-convenționale. În plus, unul sau mai multe domenii dominate de casa în care se află Venus retrograd, împreună cu casele în care se află zodiile Balanță și Taur, pot experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Marte retrograd ține mânia în interior. Cel mai adesea, această persoană a fost pedepsită în mod sever pentru exprimarea mâniei. Acestora le displac și evită confruntările directe. Pot fierbe în interior cu furie, însă de obicei nu o vor exprima. Cei care sunt în relații apropiate cu cei ce au Marte retrograd, adesea învață cum să „îi citească”, deoarece persoana cu Marte în retrograd își ascunde mânia. Aceștia nu cunosc cum să își exprime mânia într-un mod acceptabil. Dacă sunt împinși până în punctul în care nu se mai pot controla, adesea pot exagera și pot deveni explozivi. Deoarece Marte domină asupra dorinței sexuale, în unele cazuri, bărbații care au Marte în retrograd pot suferi de impotență. Pentru a determina asta, trebuie să privești și la ceilalți factori din astrograma natală.

Un Marte direct poziționat în a 12-a casă poate avea aceeași efecte ca și un Marte retrograd. Dacă Marte retrograd este în Pești, Balanță sau dacă face aspect dificil cu Saturn, atunci exprimarea individului este și mai restricționată. Am văzut cazuri în care Marte era în același timp și retrograd și în a 12-a casă. Persoana în cauză avea probleme serioase de natură psihologică și sexuală, însă în astrograma sa natală mai erau și alte aspecte care susțineau asta. În plus, unul sau mai multe domenii guvernate de casa în care se află Marte retrograd, împreună cu casele în care se află Berbec și Scorpion, pot experimenta întârzieri sau alte probleme.

Când vine vorba de planetele transpersonale, trebuie privită întreaga astrogramă natală cât și poziția planetei în retrograd, pentru a determina puterea și influența acesteia. Influența planetelor personale aflate în retrograd, este mult mai mare decât influența planetelor transpersonale, cu excepția cazului în care fac aspecte extrem de evidente în astrogramă. „Evident” înseamnă un unghi proeminent (face conjuncție cu ascendentul, descendentul, MC-ul sau IC-ul), sau în cazul în care este însuși guvernatorul sau co-guvernatorul astrogramei, sau dacă e într-un aspect strâmt cu acesta.

  • Jupiter în retrograd oferă un simț al împlinirii, păcii și mulțumirii interioare. Când se află în retrograd, Jupiter se îndreaptă spre interior. Cuprins de el însuși, Jupiter în retrograd nu se reocupă prea mult de aspectele materiale ale vieții. Acești oameni (cu excepția cazului în care în astrogramă există influențe care contrazic asta), sunt mai preocupați cu confortul spiritual și cu pacea minții și a sufletului. Mai degrabă preferă să caută cunoștințe spirituale de unii singuri și să-și formeze propriile credințe, decât să fie îndoctrinați de alții. Pot gândi pentru ei înșiși și adesea caută răspunsurile spirituale în interiorul lor, în defavoarea dogmelor religioase. În plus, unul sau mai multe domenii guvernate de casa în care este poziționat Jupiter retrograd, împreună cu casele în care se află Săgetător și Pești, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Cei cu Saturn în retrograd nu au un simț al limitei, ca cei cu un Saturn direct. Aceștia își pot lua prea multe angajamente și responsabilități și pot ajunge să facă mult prea multe pentru alții. Aceștia au propriul set de principii. Disciplina, cerințele și severitatea sunt îndreptate spre interior, împotriva sinelui. Aceștia sunt foarte critici cu privire la propria persoană. Pot avea așteptări foarte mari de la propria persoană în ceea ce ține de realizările personale. În exterior pot părea ca și cum acceptă cu ușurință ordini, sarcini sau responsabilități în plus din partea celorlalți, însă în interior, este o cu totul altă poveste. Saturn în retrograd adesea detestă prea multe cerințe și pot reacționa împotriva acestora prin căi indirecte. De unul singur, acest aspect nu dorește faimă sau publicitate: succesul este personal. Ei întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de a fi autoritari cu ceilalți, atunci când situația o cere. Le este greu să spună „nu”. Aceștia sunt severi în ceea ce ține de stima de sine, însă asigură-te că te uiți și la alte aspecte legat de această tendință. În plus, una sau mai multe chestiuni conduse de casa în care se află acest Saturn, împreună cu casele în care se află Capricorn și Vărsător, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Uranus în retrograd indică nevoia de libertate, iar rebeliunea este foarte pronunțată. În retrograd, Uranus oferă o intuiție puternică, în special dacă există alte plasamente în diagrama astrologică care să susțină asta. Oamenii cu Uranus în retrogradă pot părea ca se conformează, însă sunt foarte originali și ne-convenționali la un nivel personal. Aceștia sunt adesea ușor agitați și foarte nervoși. Vor ține stresul în interior până când deodată vor exploda și vor exagera, ajungând la extreme emoționale. Există o tendință puternică de a exagera lucrurile. Acest aspect influențează persoana ca mai degrabă să caute ghidare din interior decât să caute răspunsurile în afară, însă caută să reformeze și să doboare lucrurile stabilite deja în exterior. Aceștia se pot simți înstrăinați de ceilalți și adesea nu își găsesc locul în societate. În copilărie, aceștia s-au simțit încurajați în mod frecvent să-și exprime individualitatea, iar când se maturizează, au tendința de a aduce lucrurile la extreme. În aceiași măsură, unul sau mai multe domenii guvernate de casa în care se află Uranus retrograd, împreună cu casa în care se află Vărsător, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Neptun retrograd oferă atât o imaginație bogată cât și o viață de fantezie. Poate exista multă confuzie interioară. Abilitățile psihice cât și cele intuitive sunt foarte bine dezvoltate. Aceștia pot avea tendințe evazive, cu o susceptibilitate puternică de abuz de droguri și alcool. Când se află în retrograd, Neptun oferă sensibilitate extremă, împreună cu un simț al idealismului. Atunci când planetele sunt în retrograd, energia acestora este îndreptată spre interiorul persoanei. Acești oameni cu Neptun în retrograd adesea trăiesc în propriile lor lumi de fantezie, fiind retrași din viața exterioară. În plus, unul sau mai multe domenii guvernate de casa în care se află acest Neptun, împreună cu casa în care se află Pești, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme. Neptun în retrograd se poate manifesta ca un Neptun foarte pronunțat. La fel ca și cu celelalte planete transpersonale, trebuie privită întreaga astrogramă pentru a determina puterea și influența retrogradului.
  • Pluton retrograd oferă o intensitate interioară pronunțată, împreună cu un simț al distanței. Aceștia sunt de obicei foarte secretoși și foarte puțini – dacă este cazul – ajung să îi cunoască la un nivel personal. Pot exista atât cazuri de represiune extremă cât și de emoții extreme, împreună cu o natură vicioasă și sentimente de izolare. Acesta este individul căruia i se potrivește atitudinea de tipul „fac sau mor”. Ori iubesc ceva ori urăsc acel ceva, neexistând nicio cale de mijloc. Totul sau nimic. Dacă alte plasamente sau aspecte în astrogramă susțin asta, individul poate fi introvertit și/sau singuratic. La fel ca și cu celelalte planete îndepărtate, trebuie privită întreaga astrograma pentru a determina puterea și influența retrogradului. În plus, unul sau mai multe domenii guvernate de casa în care se află Pluton retrograd, împreună cu casa în care se află Scorpion, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.