Skip to content

Content Header

Cum să citești o diagramă astrologică

Cum să citești o diagramă astrologică published on

Amintește-ți faptul că interpretările sunt diferite pentru fiecare aspect, plasament în case și zodia în care se află o planetă. Trebuie să iei în considerare și să îmbini fiecare plasament al celorlalte planete, zodii și poziții ale caselor, împreună cu forma astrogramei. Se poate face o prezicere exactă prin interpretarea astrogramei atunci când anumite plasamente și aspecte se susțin unul pe celălalt; adică atunci când în astrogramă există mai multe aspecte ce scot în evidență aceleași trăsături de personalitate sau aceleași experiențe de viață. Majoritatea astrogramelor au plasamente și aspecte care se susțin între ele, accentuând anumite trăsături sau evenimente din arii specifice ale vieții.

PUNCTE IMPORTANTE:

  • Planete și aspectele au efecte mai puternice dacă se află la mai puțin de 5 grade de un unghi (ascendent, descendent, mijlocul cerului/meridian, IC) sau dacă se află în case angulare (prima, a 4-a, a 7-a sau a 10-a).
  • Planetele au efecte mai slabe atunci când se află în casele cadente (a 3-a, a 6-a, a 9-a și a 12-a).
  • Planetele care se află în zodiile lor conducătoare sunt mai puternice.
  • Planetele și zodiile interceptate sunt mai slabe.
  • Planetele care se află în zodiile lor exaltate sau de casă, sunt mai puternice; în zodiile detrimentului sau decăderii lor, sunt mai slabe. *Vezi linkul către articolul „Poziționări importante” de mai jos
  • Dacă Jupiter și/sau Soarele face un aspect cu o planetă, influența acesteia este accentuată, iar în cazul în care Saturn și/sau Neptun face un aspect cu o planetă, influența celei din urmă este diminuată.

Planeta guvernatoare este cea mai importantă planetă
Cel mai important factor într-o astrogramă este planeta/ele guvernatoare și co-guvernatoare (pot exista mai multe), și planetele din prima casă (co-guvernatori). Pot exista mai multe zodii ascendente, dacă o zodie este interceptată în prima casă. Planeta/ele care guvernează asupra zodiei interceptate, este/sunt co-guvernatoare. În cazul astrogramei natale, guvernatorul o reprezintă pe persoana care deține astrograma. În cazul astrogramei predictive, guvernatorul astrogramei o reprezintă pe persoana/entitatea pentru care astrograma este citită.

În ce zodie se află planeta guvernatoare?
Personalitatea va fi cel mai mult influențată de zodia în care se află guvernatorul astrogramei, cu excepția cazului în care în astrogramă există un stellium sau mai mult de două planete într-o zodie diferită de zodia în care se află guvernatorul. Personalitatea primește o nouă dimensiune dacă există mai mulți guvernatori, caz în care, cel care interpretează astrograma, trebuie să-i îmbine pe amândoi. În cazul în care persoana respectivă are trei sau mai multe planete guvernatoare, aceasta este o persoană complexă cu aspecte diferite ale personalității și care reacționează diferit în funcție de situație. Dacă zodiile sunt foarte diferite, de exemplu ca Berbec și Pești, este posibil ca persoana să apară uneori extrovertită, iar alteori introvertită.

Zodia în care se afla planeta guvernatoare este mai important decât zodia în care se află Luna sau cea în care se află Soarele.

În ce casă este poziționată planeta guvernatoare?
Orice chestiune dominată de această casă va fi foarte important în viață. De exemplu, planeta guvernatoare în casa a 12-a va oferi abilitate psihică, nevoia de izolare, o personalitate rușinoasă (cu excepția cazului în care sunt prezenți alți factori care să contrazică acest lucru, cum sunt planete în Berbec sau în alte zodii extrovertite).

Care este gradul conjuncției planetei guvernatoare?
Dacă guvernatorul este plasat într-un grad semnificativ, cum ar fi o conjuncție cu o stea fixă sau pe un grad critic sau notabil, acesta va afecta viața în bine sau rău.

Guvernatorul astrogramei este interceptat sau e în retrograd?
Dacă guvernatorul este interceptat sau în retrograd, a 2-a jumătate a vieții va fi mai bună decât primii ani de viața. Un guvernator în retrograd indică un așa numit „înflorit după ce trece sezonul”, în special dacă mai mult de două planete sunt în retrograd. Dacă multe planete se află în retrograd, atunci cele de mai sus rămân valabile chiar dacă guvernatorul este direct.

Ce alte planete fac un aspect cu planeta guvernatoare în astrogramă?

Cum stau lucrurile cu aspectele strâmte?
Cu cât aspectul este mai strâmt, cu atât influența acestuia este mai pronunțată asupra personalității și asupra evenimentelor din viață. Aspectele strâmte, în special cele exacte, produc evenimente atunci când alte planete interacționează cu acestea prin intermediul tranzițiilor sau progresiilor. Observă poziționările din casele astrogramei, pentru a anticipa tipul de eveniment și natura planetelor implicate.

Face planeta guvernatoare sau alte planete personale conjuncții cu stele fixe sau cu noduri ale Lunii?
Planetele care fac conjuncții cu stele fixe vor fii influențate de natura stelelor fixe. În cazul Lunii, Nodul Sudic este cel al sorții (rele sau bune). Nodul Nordic adesea indică abilități sau talente speciale. Întotdeauna uită-te la zodiile și poziționările acestora în case.

Stelliumurile
Un stellium este o grupare de trei sau mai multe planete într-un anumită zodie, toate conectate printr-o conjuncție. Într-o astrogramă, zodia va domina personalitatea, iar dacă întregul stellium se află într-o singură casă, chestiunile acelei case vor fi scoase în evidență în viață. Când stelliumul este tranzitat de alte planete, în viața persoanei vor avea loc evenimente majore legate de natura stelliumului și a planetelor ce-l tranzitează. Ariile vieții reprezentate de casa ce conține stelliumul, vor fi de o importanță deosebită în viața acelei persoane.

Aspectele strâmte
Aspectele care au un orb de două grade sau mai puțin, au o influență intensificată asupra aspectului. Aspectele exacte, în special dacă sunt implicate două planete, reprezintă o experiență de viață care este destinată.

Nodurile Lunii
Planetele care fac conjuncții cu nodurile Lunii sunt semnificative. Nodurile Lunii reprezintă destinul. Planetele care fac conjuncții cu nodul nordic al Lunii sunt adesea benefice, însă nu întotdeauna. Nodul sudic reprezintă o influență puternică asupra sorții și atunci când face o conjuncție cu o planetă, în special dacă aspectul este strâmt, semnifică evenimente sortite în acord cu casa în care se află zodia guvernată de planeta respectivă.

În ce case se află nodurile Lunii? Se aliniază nodurile Lunii cu alte grade din astrogramă?
Din nou, acestea reprezintă soarta, în special dacă se aliniază cu două sau mai multe planete, unghiuri sau grade ale anumitor cuspide din case. Anul în care un eveniment predestinat are loc, poate fi observat în Revoluția Solară a persoanei respective.

Configurări planetare
Cuadraturile în T, trigoanele mari, yodurile și stelliumuri – toate acestea influențează interpretarea corectă a unei astrograme.

Accentul pe emisfere

  • Dacă majoritatea planetelor se află în jumătatea de Est (punctele cardinale apar invers într-o astrogramă), de la MC (mijlocul cerului) către IC (opusul – „fundul cerului”, lat. Immum Coeli), persoana respectivă este de obicei liberă să își creeze propriul drum în viață și le displace orice interferență din partea altora. Sunt independenți, încep lucruri de unii singuri și se bazează pe propria persoană.
  • Dacă majoritatea planetelor se află în jumătatea vestică (IC spre MC), există o nevoie puternică de alte persoane. Cei din jur își pun amprenta asupra acestei persoane, iar în cazuri extreme, alții pot controla viața unei persoane cu această configurație în astrograma natală. În cazuri rare, poate exista o dependență de alții pentru a supraviețuii, cum ar fi cazuri de handicap fizic.
  • Când majoritatea planetelor se află în partea de Nord (jumătatea planetelor de la fundul astrogramei, de la ascendent la descendent), intimitatea personală este importantă. Această persoană are nevoie de timp pentru a fi singură, și are nevoie și de a fi în siguranță.
  • Oamenii care au majoritatea planetelor în Sud (jumătatea de sus a astrogramei) le place să iasă afară și sunt sociabili. Acești oameni nu s-ar supăra să se afle în centrul atenției sau să vorbească în public. Majoritatea sunt extrovertiți și le place să aibă roluri de lideri.

Planetele care se află în grade importante au o influență puternică în astrogramă, iar aspectele vieții pe care acestea le reprezintă și/sau aspectele caselor dominate de zodiile pe care acestea le guvernează, vor fi influențate în mod pozitiv sau negativ, în concordanță cu natura gradului. De asemenea, aici intră și cuspidele caselor – dacă acestea sunt în grade notabile. De exemplu, dacă Marte este într-un grad negativ, înseamnă că nu va fi bine pentru chestiunile dominate de casa care are zodia Berbec în cuspidă și, de asemenea, poate aduce ghinion în casa în care se află planeta Marte. Gradele pozitive trebuie luate în considerare, pentru a se afla ariile în care eforturile unei persoane sunt încununate de succes, și în care se află darurile, talentele și abilitățile acesteia.

Plasamentul și aspectele lui Saturn
Saturn reprezintă cel mai negativ aspect din viață. Aspectele dintre Saturn și alte planete, sau între Saturn și case, dezvăluie locurile în care experimentăm probleme, limitări, pierderi și refuzuri în viață.

Puncte importante și sensibile
Zenitul și anti-zenitul: acestea sunt puncte importante ale destinului la fel ca și nodurile Lunii. Adesea, o planetă importantă a unei persoanele dragi sau apropiate, va face o conjuncție cu zenitul/anti-zenitul din astrograma noastră. În multe cazuri, la prima întâlnire sau la începutul unei relații, planeta/ele care progresează astrograma celeilalte persoane, vor trece prin aceste puncte.

Punctul estic și punctul vestic
Când o planetă face o conjuncție cu aceste puncte, influența acestora va fi evidențiată în astrogramă, iar chestiunile specifice casei a cărui zodii în cuspidă este guvernat de planeta respectivă, reprezintă o mare importanță în viață.

Puncte planetare de mijloc
Acestea sunt importante când o planetă le intersectează sau face conjuncție cu acestea prin tranzit sau progresie.

Eclipsa prenatală
Se aseamănă foarte mult cu nodurile Lunii și cu zeniturile, în sensul relațiilor predestinate și a evenimentelor ce vor avea loc în viață.

Planete în retrograd
Plasamente planetare speciale
Planetele: zodiile, casele și aspectele
Configurații planetare
Grade și stele fixe