Skip to content

Content Header

Meditația vid

Meditația vid published on

„Meditaţia vid” înseamnă de fapt „liniştirea minţii.” Beneficiile meditaţiei vid includ: abilitatea de a opri gândurile şi influențele nedorite după plac, capacitatea de a-ţi controla gândurile şi nu gândurile pe tine (cum se întâmplă cu omul de rând), precum şi un sens aparte de pace interioară. Meditaţia vid este esenţială oricui practică meditaţia de împuternicire şi este importantă pentru a reuşi în practicile avansate de vrăjitorie. Meditaţia de împuternicire îţi întăreşte gândurile, motiv pentru care este foarte important să fii capabil să le oprești sau focalizezi într-o anumită direcţie, după plac. Puterea minţii, de asemenea cunoscută dret „putere vrăjitorească,” este necesară dacă vrei să izbuteşti în ritualurile tale sau dacă vrei să obții ceea ce îţi doreşti, folosindu-te de sufletul și mintea ta. După cum am menţionat deja, meditaţia de împuternicire ne întăreşte mințile, iar oamenii care sunt mai senzitivi sau cu un grad mai ridicat de conştientizare, ne vor putea înţelege gândurile şi sentimentele prin telepatie. Meditaţia vid îţi va antrena mintea astfel încât o vei putea reduce la tăcere, iar ceilalţi nici măcar nu vor intui la ce te gândeşti. Ninja japonezi folosesc această tehnică pentru a evita să fie prinşi atunci când se află în misiuni importante, în care aceştia trebuie să se infiltreze fără a fi descoperiţi. Meditaţia vid îţi antrenează mintea, dându-ţi abilitatea de a o concentra în mod absolut atât în ritualuri cât şi în viaţa de zi cu zi, astfel încât aceasta îţi va aduce ceea ce îţi doreşti.

Există mai multe tehnici pentru meditaţia vid. Ţelul este să îţi opreşti toate gândurile şi să te concentrezi pe „acum” şi „aici.” Reuşeşti să îţi linişteşti mintea în mod complet pentru o anumită perioadă de timp. La început, acest lucru poate fi extrem de dificil, întrucât gândurile vor da buzna în capul tău în mod continuu. Înainte să îţi dai seama, te vei gândi din nou la câte ceva. Nu te supăra pe tine însuţi, pentru că acest lucru este pe cât se poate de normal şi chiar şi în cazul meditatorilor avansaţi, unele sesiuni de meditaţie nu vor decurge la fel de fluent ca de obicei. Pur și simplu continuă să îţi aduci mintea înapoi şi să te concentrezi. Răbdarea şi persistenţa sunt cheia aici. Câteva exerciţii de respiraţie înainte de a-ţi induce o transă sunt de foarte mare ajutor în cazul unora. Altor oameni, mintea le este mult mai distrasă după o masă copioasă, motiv pentru care aceştia aleg să mediteze în alte momente.

Întotdeauna încearcă să meditezi atunci când eşti complet treaz şi alert. Dacă încerci să faci meditaţia vid atunci când eşti obosit, cel mai probabil o să adormi numaidecât.

1. Exerciţiile de respiraţie sunt opţionale. Mai jos e o metodă simplă de respiraţie, care îţi va induce o stare de transă:

 • Inspiră până numeri la şase*;
 • Ţine-ţi respiraţia până numeri la şase;
 • Expiră până numeri la şase.

Repetă cele de mai sus de câteva ori, până când te simţi relaxat.
*Ţine-ţi respiraţia numai atât cât îţi este confortabil. Dacă nu îţi este confortabil să îţi ţii respiraţia până numeri la şase, atunci ţine-ţi-o până numeri la patru, sau chiar doi. Asigură-te doar că eşti uniform în numere. Niciodată nu îţi ţine respiraţia mai mult decât te simţi confortabil! Cu exerciţiile de respiraţie nu se poate forţa niciodată, pentru că dacă te forţezi, acestea îţi pot afecta sistemul nervos.

2. Acum, linişteşte-ţi mintea în totalitate şi blochează orice gând sau amintire sau melodie care ţi-ar putea hoinări prin cap. Mintea ar trebui să îţi fie complet goală. Concentrează-te pe „aici” şi „acum.” Pentru începători, cinci minute sunt îndeajuns. Meditatorii intermediari şi avansaţi pot opta de la 15 minute, până la cât de mult simt că este necesar.

Meditaţia vid poate fi făcută atât cu ochii închişi cât şi cu ei deschişi. Atunci când ochii îţi sunt deschişi, mai mult decât sigur vei începe să vezi un fel de ceaţă în jurul obiectelor, în timp ce te adânceşti în meditaţia vid — şi implicit şi în transă. Acest lucru este perfect normal. Se prea poate să adormi dacă faci acest exerciţiu cu ochii închişi; însă asta ţine de fiecare individ în parte şi ar trebui să foloseşti mereu metoda care funcţionează cel mai bine pentru tine.

Pentru cei care fac acest exerciţiu cu ochii deschişi:

Alege ceva de dimensiuni mici, pe care să te concentrezi. Acesta poate fi un punct pe perete, un ac de la ceasornic sau chiar o scamă de pe haină. Mulţi aleg să întreţină meditaţia vid pe flacăra unei lumânări. Ceea ce este important, este să îţi concentrezi mintea pe un obiect la alegere.

Pentru cei care fac acest exerciţiu cu ochii închişi:

Focalizează-ţi mintea în interiorul tău şi relaxează-te. Te poţi adânci în transă printr-un efect de cădere în mintea ta. Acest lucru este normal. Senzaţia mentală de cădere care acompaniază o transă profundă, îi poate face pe începători să ameţească. Pentru a opri această senzaţie, concentrează-te pe partea din faţă a corpului.

Meditaţi vid de zi cu zi:

Meditaţia vid poate fi întreţinută oriunde şi oricând; pur și simplu concentrează-te pe „acum” şi „aici,” focalizându-te în totalitate pe activitatea pe care o întreții la momentul respectiv. Această metodă este excelentă pentru cei care nu au parte de intimitate. Doar concentrează-te pe ceva anume, „acum” şi „aici,” în fiecare zi pentru un timp prestabilit şi vei beneficia de pe urma acestei meditaţii.

Meditație vid avansată:

 • Vizualizează un obiect şi păstrează-i imaginea în minte. La început acesta va tinde să îţi iasă sau să se şteargă din sfera vizuală, însă pe măsură ce avansezi, aceasta va rămâne acolo din ce în ce mai mult. Aceasta este cu adevărat o abilitate necesară în toate practicile magice — acestea presupunând o focalizare totală a minţii.
 • Concentrează-te pe o vibraţie sau pe un sunet specific. Poţi face acest lucru fie cu voce tare, fie în mintea ta. Acest lucru mai este cunoscut şi ca „mantra.” Inspiră, iar odată cu expiraţia, vibrează o mantra la alegere. Una dintre mantrele populare din yoga kundalinică este „Sa Ta Na Ma.” De asemenea, poţi folosi și una dintre variațiile acestei mantre: „Sa Tan,” „Sat Nam” sau „Sa Ta Na Ss.”
 • Concentrează-te pe o anumită emoţie: mânie, fericire, tristeţe, iubire, ură, etc. Poţi alege emoţiile în funcţie de starea de spirit pe care o ai în ziua respectivă. Acesta este un antrenament excelent pentru ritualurile avansate.
 • Concentrează-te pe o anumită textură. Spre exemplu, plimbă-ţi degetele pe o bucată de catifea, blug, mătase, etc.
 • Concentrează-te pe un anumit miros sau gust.

Meditaţie vid avansată, cu poziţii din yoga:

Aceasta îţi antrenează atât corpul cât şi mintea şi îţi dezvoltă așa-zisa „voinţă de fier” şi o tărie interioară extremă.

 • Ţine-ţi întreg corpul liniştit. NU te mişca! Asta e ceea ce yoghinii avansaţi fac.

Adoptă o poziţie confortabilă. Nu te scărpina dacă începe să te mănânce pe undeva, ci ignoră orice lucru şi rămâi concentrat. Pot apărea contracţii musculare — ignoră-le, vor trece de la sine. Ignoră orice oboseală fizică sau mentală. Continuă să rămâi concentrat.

 • Adoptă poziţii incomode şi dificile. Asigură-te că acestea sunt luate din cărți sau website-uri de yoga sau Tai Chi, pentru a fi benefice. Aceasta este o materie predată în multe scoli de arte marţiale, în care elevii învaţă să ignore durerea, în timp ce rămân într-o concentrare intensă. Acest exerciţiu antrenează mintea pentru combatul fizic şi sporeşte încrederea de sine în mod drastic. De asemenea, acest exerciţiu creşte rezistenţa la durere.

Muţi maeştrii ai artelor marţiale meditează sub cascade reci, în zăpadă sau în alte condiţii dureroase. Pentru acest tip de exerciții, sănătatea fizică a acestora trebuie să fie viguroasă, din motive evidente. Un duş rece poate fi un substituent. La fel ca orice lucru nou, asigură-te că îl începi în mod gradual. Când aceste tehnici sunt stăpânite, îţi vor oferi control total asupra minţii şi a emoțiilor tale. Dacă dai faţă cu moartea, nu vei mai îngheţa de panică sau frică şi, prin urmare, şansele de supravieţuire vor spori considerabil.

 • Combină alergatul cu meditaţia; concentrează-te pe fiecare pas pe care îl faci. Aceasta sporeşte atât anduranţa mentală cât şi cea fizică.

Meditaţia vid de împuternicire:

Aceasta este o metodă excelentă de a te împuternici spiritual, în timp ce întreții meditaţia vid. Aceasta este o tehnică avansată şi presupune ca tu să fii deja capabil să simţi energia şi să fii experimentat cu absorbţia acesteia, așa cum e explicat în meditaţia energiei. Diferenţa este că de data aceasta, nu vizualizezi energia; doar inspiră şi expiră, absorbind energie atunci când inspiri şi expandându-ți aura pe durata expiraţiei. Te concentrezi exclusiv pe *senzaţia* dată de energie. Ar trebui să fii adept în respiraţia energiei, înainte să începi să adaugi această metodă meditaţiei tale vid.